Akvariesider

Akvariet som hobby

Vi har mange valg, når vi skal velge hobby. det dukker stadig opp muligheter som vi kan begynne med. Noen forsvinner raskt igjen, mens andre kommer for å bli. Akvariet og  interessen for det, tror jeg er en slik hobby. Har man først begynt vil man fortsette, gjennom livet. Det kan bli en del avbrudd, men man starter opp igjen etter en tid uten.

Målet er å skape et naturtro tropisk miljø, uten at man trenger snorkel eller svømmeføtter.

Det er mange muligheter til å skape et miljø i akvariet vårt. Nedenfor nevnes noen.

  • Selskaps-akvariet (mange velger dette)
  • Sør-Amerika-Alvarium
  • Malawisjøklippe-akvarium
  • Storfiskakvarium
  • Småfiskakvarium
  • Strømvirvel akvarium

Valgmulighetene når det gjelder hva vil bruke fritiden til, er større enn noensinne. Stadig dukker det opp ideer til nye hobbyer; noen forsvinner raskt igjen, mens andre kommer for å bli.

Noen hobbyer er mer etablerte enn andre; de har stabilisert seg gjennom mange år, slik at de er blitt et begrep for de fleste av oss, og vi vet hva det dreier seg om. Til disse rendyrkede hobbyene hører  akvarium!

Frimerkesamleren og fotoentusiasten har noe til felles – begge leter etter og samler på motiv. Akvaristen er også interessert i motiv; vel å merke motiv som er bevegelige og fremfor alt levende.

Målet her er å skape et stykke naturtro tropisk undervanns-landskap som gir godt innblikk i den tause verden uten at akvaristen trenger hverken snorkel eller svømmeføtter.

Dette tropiske miljøet kan du dessuten nå fram til uten lange og strabasiøse reiser – som akvarie-eier foretar du en reise til tropiske strøk som byr på stadig nye, berikende og til tider utrolige opplevelser.

Har man først blitt grepet av det omskiftende livet i et akvarium, vil man aldri slutte å forundre seg over at man kan få de tropiske fiskene til å trives så godt at de forplanter seg, til og med i et selskaps akvarium.

Få hobbyer gir så mange muligheter til å forene det nyttige med det behagelige som det er å ha akvarium. Hos barn kan akvarieinteressen legge grunnlaget for en naturinteresse som følger dem livet igjennom. I mer moden alder kan akvariet gi innsikt i viktigheten av biologisk balanse og de konsekvenser dette får på områder som geografi, økologi, etologi osv.

Barn kan begynne å interessere seg for akvariefisk allerede i 6 – 10 års-alderen. Men skal de ha eget akvarium så tidlig, trenger de hjelp av en voksen når det gjelder stell og innredning.

Akvarier har stor pedagogisk verdi og kan være svært nyttige i skolens biologiundervisning. Dette har ført til at skoleakvarier er blitt stadig mer utbredt som hjelpemiddel for å få naturen inn i klasseværelse. Det er en kjent sak at også mange tenåringer er opptatt av akvariehold. Dette avspeiler seg blant annet gjennom alle akvarieforeninger  som er oppstått.

Har man  akvarium trenger det  imidlertid ikke å bety at man har akvariehold som målbevisst hobby. Akvariet kan også være til stor glede (og nytte)

Hvor skal akvariet stå

Å anskaffe seg akvarium hører vanligvis ikke til kategorien impulskjøp. Ofte har man på forhånd funnet fram til en passende plassering, men er dette egentlig skikkelig gjennomtenkt bestandig? Akvariet bør for det første være godt synlig, da er det ikke noen særlig god løsning å ha en sofagruppe langs en vegg og akvariet på motsatt vegg.Man skal helst ikke trenge kikkert for å se på fiskene. Det er heller ikke lurt å plassere akvariet rett ved et vindu. Riktignok er det en rørende tanke at selv fisker trenger litt solskinn en gang i blant, men de som virkelig kommer til å få glede av sollyset, er forskjellige slags alger. (Akvarie-planter omtales av og til feilaktig som alger; det er ikke disse vi mener)

Lys skjermen skal være akvariets egentlige lyskilde og sørge for jevn belysning 10-12 timer i døgnet.Dette betyr at akvariet uten problemer kan plasseres selv i den mørkeste krok – og slike steder trenger kanskje aller mest et lyspunkt. Er man dessuten så heldig at det finnes veggkontakt i nærheten, kan belysning, termostat og luftpumpe kobles direkte til nettet, og man slipper å irritere seg over uryddige skjøteledninger langs gulvlistene.